022-strategy.png

Met een business development project kan je alle kanten op.

Eén ding is zeker: het is een hefboom om het bedrijf op lange termijn beter te maken.

Of het nu gaat om expansie, innovatie, winst en omzet verhogen, nieuwe markten betreden of het verbeteren van de efficiëntie van bedrijfsprocessen: nieuwe business development projecten zijn belangrijk voor de lange termijn groei van elke organisatie.

Het toepassingsgebied is open is en er zijn geen standaard werkwijzen. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met een aantal kritische succesfactoren die bepalend zijn voor elk project. Kies niet blindelings voor een tijdelijke oplossing. In plaats daarvan kan je beter werken rond enkele succesfactoren om resultaten te oogsten op lange termijn.

011-idea.png
  1. Focussen op lange termijn groeikansen

  2. Strategische beslissingen tot in de details voorbereiden

  3. Het onderscheidend vermogen onderzoeken

  4. Multidisciplinair werken

  5. Projectpijplijn feilloos beheren


 

2.Strategische beslissingen tot in de details voorbereiden - Hoofdtaak van een goede business development manager is het voorbereiden van strategische beslissingen, en niet het nemen van  strategische beslissingen. Je verzamelt informatie (intern/extern), analyseert en levert input voor strategische beslissingen.

 

4.Multidisciplinair werken - Bedrijfsontwikkelingsactiviteiten strekken zich uit over verschillende afdelingen, waaronder verkoop, marketing, customer service, strategische cel,  financiën, O&O, productmanagement, projectmanagement, aankoop en leveranciersbeheer. Al deze verschillende afdelingen en activiteiten worden gedreven en afgestemd op de lange termijn ontwikkeldoelen.

1.Focussen op lange termijn groeikansen - Business development omvat ideeën, activiteiten en initiatieven om een bedrijf op lange termijn beter te maken. Om groeikansen binnen en tussen organisaties te ontwikkelen en te implementeren. Het is het creëren van lange termijn waarde voor een organisatie, voor klanten, markten en relaties. Enkel focussen op snelle resultaten en ROI heeft vaak niet het gewenste groei effect. De mogelijkheden van je idee of initiatief worden dan vaak niet ten volle benut.

 

3.Het onderscheidend vermogen onderzoeken -  Geen enkel businessidee is uniek. De kans is groot dat een gelijkaardige business development idee ook elders bestaat. In dat geval is het belangrijk om te focussen op het concurrentieel voordeel van je idee. Bepaal welke voordelen jouw idee onderscheidend maken van andere ideeën en initiatieven van concurrenten.

 

5.Projectpijplijn feilloos beheren – Wanneer de  groei initiatieven en strategieën zijn goedgekeurd door het management, zal goed projectmanagement een wereld van verschil maken. Zonder een feilloze integratie van deze business development initiatieven in één efficiënte pijplijn zal je misschien niet het gewenste resultaat hebben. Besteed daarom voldoende aandacht aan de projectpijplijn om mogelijke risico’s te minimaliseren en te vermijden.

 

Comment